Proiecție urmată de o discuție cu membri din echipele filmelor
Regia: diverși
Dramă, Thriller, Documentar — România — 2024/2025 — 1h 47min
Despre imposibilitatea unui omagiu / On the Impossibility of an Homage (2024, doc, 19 min) – Xandra Popescu
În cazul unui portret, cine generează imaginea: pictorul sau cel înfățișat? Cine și cum ajunge să scrie istoria artei? Prin instrumentele filmului, Xandra Popescu conturează portretul unui artist determinat să își controleze imaginea și să facă istorie. Filmul a avut premiera mondială la Locarno.
Xandra Popescu este o artistă și regizoare originară din Timișoara și care de mai mulți ani locuiește și lucrează în Germania.
Export Only (2023, 20 min) – Cristina Iliescu
Toate intențiile bune merg prost, în timp ce Olga încearcă să se agațe de viața ei obișnuită, conducându-și afacerea într-un orășel în care toată lumea ține ochii larg închiși, chiar și atunci când vine vorba de crimă.
Filmul le are în distribuție pe actrițele Claudia Ieremia și Mara Bugarin.
Happy (2024, 13 min) – Mara Cohn
O fată, Ema, trebuie să rezolve singură cea mai mare dramă cu care s-a confruntat până acum. În rol principal: Mara Bugarin
Apele în care ne scăldăm / The Waters We Dwell In (2025, doc, 18 min) – Răzvan Dima
Înconjurată de Parcul Național Domogled, Valea Cernei, stațiunea Băile Herculane, odinioară un simbol al splendorii austro-ungare, a fost transformată profund de amprenta arhitecturală lăsată de epoca comunistă și de privatizările haotice de după 2000. În ciuda acestor schimbări, apele sale tămăduitoare au rămas aceleași, continuând să atragă oameni din toate părțile lumii.
Când e frig mă gândesc la ea / When it's cold I think about her (2025, 10 min) – Lucas Neagu
După un interviu, Anei îi este dor de prietena ei cea mai bună. Totuși, trecutul lor comun este mai mult decât o simplă prietenie.
Lucas Neagu este un tânăr regizor timișorean independent.
Școala mea Socrates / My School Socrates (2024, doc, 7 min) – Al Mouallem Sami
Tânărul regizor Sami Al Mouallem revine la Ceau, Cinema! cu un documentar despre prima școală musulmană românească din Timișoara.
OMAGIU LYNCH (20 min)
(scurtmetraje realizate de studenții Facultății de Arte și Design – UVT)
Zi de zi / Day In Day Out (2025, 6 min) – Laurențiu Pistol
Băiatul se trezește cu greu din pat, iar pe parcursul zilei viața pare să-i fie ciudată. Într-un final ajunge acasă, dar nu se știe dacă va putea dormi.
Signal (2025, 5 min) – Daniela A. Radu
O tânără doarme. Un radio pornește singur, ca și cum ar intercepta o prezență necunoscută. În vis, o forță străină îi invadează trupul într-un act intim. Ea visează că se trezește și descoperă că e însărcinată — dar nu știe că visează. Își lovește burta, de parcă n-ar fi a ei. Apoi începe nașterea. Și mai bizar decât visul: ceea ce naște nu este ceva uman, ci o piatră. Atunci, brusc, se trezește — cu adevărat. Singură. Dar nu chiar. Piatra a rămas.
Spin (2025, 4 min) – Adina Codoban, Cosmin Neață
Într-un muzeu uitat de timp, un televizor pornește brusc și deschide poarta către o realitate paralelă: un spectacol hipnotic de dans la bară, urmărit de un spectator avid. Pe măsură ce tensiunea crește, granițele dintre artă, violență și control încep să se destrame.
Stay Tuned (2025, 5 min) – Adrian Marius Achirei
Adi stă pe canapea, cu un pahar de vin aproape gol, și se uită la un film. Dintr-o, în apartament încep să se întâmple lucruri tot mai bizare.